Sposób przygotowania

Cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, po dużej szczypcie soli i pieprzu oraz suszonych ziół. Smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodać posiekane pomidory. Dusić razem kolejne 5 minut.
W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Zdjąć z palnika, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Postawić na ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Nieco wystudzić, a następnie wbić jajko i dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce. Płaty makaronu gotować przez 3 - 4 minuty we wrzątku z odrobiną oleju, następnie odsączyć i przelać zimną wodą.
Formę do zapiekanek wysmarować margaryną, ułożyć na niej płaty ciasta. Na makaronie rozłożyć połowę mielonego mięsa, a na nim 1/3 sosu beszamel. Posypać 1/3 tartego sera. Następnie ułożyć kolejne płaty makaronu i kolejno warstwy mięsa, sosu i sera. Na nich powinny znaleźć się płaty makaronu, polane resztą sosu beszamelowego i posypane serem. Zapiekać ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem odczekać ok. 5 minut po wyjęciu z piekarnika, aby lasagne dobrze się kroiła.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maxfighter

    LAZANIA SUPER SPRAWA
  • 1
    original
    Opublikowano

    gośka

    właśnie próbuje przepis:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !