Sposób przygotowania

10 dag masła utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami cukru.Dodać żółtka,twaróg,sok i skórkę z cytryny,wymieszać.Wsypać mąkę i grysik.Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.Sok z wiśni zagotować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą cukru oraz rumem,zagęścić sok,ponownie zagotować.Dodać wiśnie,wystudzić.Z ciasta formować duże,okrągłe .Gotować około 15 min w osolonej wodzie.Pozostałe masło rozgrzać na ogniu,zrumienić pokruszone orzechy,posypać cynamonem.Kluski osączyć,przełożyć na talerze,podawać z orzechami i sosem wiśniowym.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !