Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
żółtko jajek 6 szt
mleko 150 ml
margaryna 10 dag
drożdże 5 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowe

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 10 dag mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Następnie wlać roztopioną margarynę i znowu wyrobić. Do wysmarowanej tłuszczem formy przełożyć ciasto. Foremkę napełnić do 1/3 wysokości. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec 60 min. w temp. 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 25.05.2013 13:27
bardzo lubię
Grazyna0211 19.12.2012 11:58
bardzo lubię babki drożdżowe
traktorek 28.06.2012 11:24
pycha
Kuchareczekjeden 01.01.2012 20:23
mniam
AgaS10 01.01.2012 19:47
mąż uwielbia z mlekiem:)
Angelika10 30.08.2011 19:35
Babka pyszna.
Izabela28 19.05.2011 12:48
fajna, klasyczna babka:)
Magdalena1110 24.04.2011 00:12
lubię
barbara11561 18.04.2011 09:39
Taką lubię:)
Ewelina38 18.04.2011 09:24
pyszna babeczka, uwielbiam takie
Dorota59 13.04.2011 08:16
super babeczka
m1monika 12.04.2011 15:06
poproszę o kawałek :-)
Ania67 12.04.2011 09:51
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak