Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik waniliowy z gruszkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czubate szkl. mąki pszennej (szkl. o poj. 250ml) + 1 szczypta soli 2
szkl. cukru kryształu do ciasta + 6 czubatych łyżek do budyniu 3/4
dkg zimnego masła lub margaryny (pół standartowej kostki) + 2 łyżki do budyniu 12,5
jajko 1
op. cukru wanilinowego 16g 1
duże tzw. rodzinne op. budyniu waniliowego (takie na 0,75 l mleka) 1
szkl. mleka 3
gruszki 4 odmiana: "konferencja"

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik waniliowy z gruszkami

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozcieramy je dokładnie z mąką palcami, tak jak na kruszonkę. Dodajemy sól, jajko, cukry i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Gruszki cienko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. 2,5 szkl. mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem, w reszcie rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy na wrzące mleko, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ze schłodzonego ciasta odkładamy ok. 1/5, większą częścią wylepiamy tortownicę śr. 22 cm, tworząc wysoki ok. 3-4 cm brzeg. Na cieście układamy koliście gruszki i zalewamy je ciepłym, ale nie gorącym, budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy paseczki, które układamy na budyniu tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy 15 min., następnie obniżamy temp. do 170 st. C i pieczemy dalsze 20-30 min.. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem albo smarujemy (wierzch i boki) przy pomocy pędzelka przestudzoną polewą zrobioną z 2 łyżek galaretki owocowej rozpuszczonej w 0,5 szkl. wrzątku. Ilość składników wystarczy do wypełnienia tortownicy o śr. 22 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 15.07.2012 19:44
no bardzo ciekawy
BozenA 01.04.2012 11:24
mmm
BozenA 01.04.2012 11:24
mmm
SmacznaPyza 11.03.2011 09:58
całkiem prosty do zrobienia i bardzo, bardzo smaczny!
Misiabe 10.03.2011 22:51
Piękny torcik!!!
eli_555 29.01.2011 13:34
pycha ciacho,mniam,mniam
kasiurek 10.09.2010 10:46
wyglada pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak