Sposób przygotowania

Sprawioną umytą indyczkę na 1godz.przed nadzieniem natrzeć solą .Jeśli ptak jest stary należy owinąć go w szmatkę i lekko ,ale starannie potłuć .Mostek zgiąć ,by niesterczał a także nadciąć skóre nóg koło stawu kolanowego i powściągać ściegna .Namoczoną i odciśniętą bułke i wątróbkę przekręcić przez maszynkę .Masło utrzeć z żółtkami ,połączyć z masą z wątróbki ,przyprawami i jeśli trzeba z tartą bułką.Nadziać indyczkę przez podgardle .Zaszyć .Ułożyć tuszkę w brytfannie grzbietem w dół i piec około 3godz w piekarniku,polewając wytworzonym sosem i skrapiajac z lekka zimna woda.Pod koniec piec bez przykrycia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !