Sposób przygotowania

Kaszę wsypać na sito, wypłukać dokładnie, osączyć, przełożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę masła, 2 łyżki cukru trzcinowego i gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn, po ugotowaniu lekko przestudzić. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki usuwając pestki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a miąższ 3 ćwiartek pokroić w drobną kostkę, czwartą pokroić w plasterki. Owoce posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego, cynamonem i cukrem wanilinowym, wymieszać dokładnie. Niedużą foremkę albo salaterkę żaroodporną posmarować masłem i posypać tartą bułką. Na dno miseczki wyłożyć plasterki jabłka, posypać je łyżeczką cukru trzcinowego, na to 1/3 kaszy, 1/2 owoców, 1/3 kaszy, reszta owoców, reszta kaszy. Kaszę trzeba dobrze ugniatać łyżką. Na wierzchu można ułożyć połówki śliwek. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu odstawiamy aby lekko przestygła. Możemy ją podać w naczyniu, w którym się zapiekała albo wyjąć odwracając naczynie do góry dnem na podstawiony talerz. Podajemy jeszcze ciepłą z zimnym, lekko osłodzonym jogurtem i siekanymi orzechami. Do zapiekanki można użyć wypestkowanych śliwek mrożonych, ale muszą być trochę ogrzane.

Komentarze

  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Robiłam-Pychotka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    fantastyczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda ciekawie,muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Brzmi pysznie, jak zawsze :P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !