Sposób przygotowania

Śliwki wypestkować, posypać cukrem i skropić octem.
Pozostawić na 12 godzin. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 - 6 godzin lub i dłużej w zależności jaką chcemy mieć konsystencję powidełek.
Podczas gotowania absolutnie nie mieszać !!!
Po upływie tego czasu energicznie rozmieszać bądź zmiksować.
Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.
Jeśli słoik się nie zassał - zagotować.

Ja robię z tego przepisu corocznie powidełka i proszę wierzyć, jeszcze żadnego garnka nie spaliłam, ale warunkiem sukcesu jest również i to aby garnek wcześniej nie był przypalony.

Są doskonałe do piernika, który mam w swojej księdze przepisów :)

SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    lubię też z wiśni
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    pychotka
  • 3
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    lubię naleśniki z takimi powidłami
  • 1
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    troche dlugo sie robi ale chyba naprawde warto
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pyszne są takie swoje powidła
  • 2
    original
    Opublikowano

    jeta72

    Swoje najlepsze;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Rique

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    do naleśników pychota
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    są pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jeśli bez mieszania to koniecznie muszę wypróbować. Zastanawiam się tylko w jakim celu dodaje się ocet i czy jest konieczny, bo ja niezbyt lubię jego smak. Może można zastąpić ocet sokiem z cytryny?
  • 2
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    moje ulubione, szczególnie jako nadzienie do klusek na parze
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takie powidła
  • 3
    original
    Opublikowano

    Seba

    smaczne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jak ja lubię powidła śliwkowe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    AGNIESZKA144

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    uwielbiam...:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    rewelacja
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    b.dobre i smaczne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    fajny przepis - nie wymaga tyle pracy :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 4
    original
    Opublikowano

    teresa18

    świetne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    wspaniałe
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    rewelacyjne
  • 2
    original
    Opublikowano

    dianix

    i takie powidła do nalesników-pyszota
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    to lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    z pewnością przepyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    takiego przepisu szukalam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    pycha:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    idealne na zimę
  • 1
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    uwielbiam takie domowej roboty przetwory:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    domowe najlepsze
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Pyszne są takie domowe powidła
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    domowe najlepsze
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Róża1

    kupuję ten przepis:-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Jestem zaskoczona? Nic się nie przypala?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    Aniu uwierz, nic a nic tylko pamiętaj, garnek nie może być nigdy wcześniej przypalony....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    smaczny zapas na zimę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !