Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

majonez ewy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt.
olej 1,5 szklanki
sok z ½ cytryny
musztarda 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: majonez ewy

Żółtka dokładnie oddzielić od białek, włożyć do miski i ucierać z kilkoma kroplami soku cytrynowego. Następnie dodawać stopniowo olej, zaczynając od kilku kropli. Potem porcje oliwy dolewać nieco większymi partiami, ale w Momocie gdy poprzedni olej całkowicie wchłonięty zostanie przez masę. Dolewać oliwę ciągle ucierając, aż do jej wyczerpania. Jeżeli majonez jest zbyt gęsty, należy wlać trochę więcej wody. Na koniec dodać do smaku sól, pieprz i musztardę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak