Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepka duszona z koperkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pęczka koperku 1/2
łyżki masła 2
łyżeczka cukru
łyżeczki soli 1/2
płaska łyżeczka mąki pszennej (niekoniecznie) 1
kalarepa 1 duża szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka duszona z koperkiem

Kalarepkę umyć, odciąć liście (ale te młode i ładniejsze zachować), cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć dokładnie, posiekać . W rondelku roztopić masło, wrzucić kawałki kalarepki, obtoczyć w maśle, dodać cukier i sól, podlać kilkoma łyżkami wody (ew. na wierzchu ułożyć liście) i dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjąć liście a do kalarepki dodać mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody, dusić jeszcze 2-3 min., na koniec dodać połowę koperku, wymieszać. Podawać posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi kalarepki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela11 12.10.2011 23:55
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak