Sposób przygotowania

Kalarepkę umyć, odciąć liście (ale te młode i ładniejsze zachować), cienko obrać, pokroić w grube słupki. Koperek opłukać, osączyć dokładnie, posiekać . W rondelku roztopić masło, wrzucić kawałki kalarepki, obtoczyć w maśle, dodać cukier i sól, podlać kilkoma łyżkami wody (ew. na wierzchu ułożyć liście) i dusić na małym ogniu 10-15 min.. Kalarepka ma być lekko chrupiąca, nie rozgotowana. Gdy uznamy, że jest dobra, wyjąć liście a do kalarepki dodać mąkę rozmieszaną w 3-4 łyżkach zimnej wody, dusić jeszcze 2-3 min., na koniec dodać połowę koperku, wymieszać. Podawać posypaną resztą koperku i przybraną uduszonymi liśćmi kalarepki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !