Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brokułowa z pleśniakiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szkl. łodyg brokuła (bez zdrewniałych części) 3/4
małych różyczek brokuła 3/4
mała lub 1/2 większej cebuli 1
ziemniaki 1-2
łyżki masła 2
łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku 2
sól, cukier, pieprz mielony do smaku:
rokpol 2-3 (pokruszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Brokułowa z pleśniakiem

Łodygi brokuła i ziemniaki powinny być pokrojone w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy łodygi brokuła i ziemniaki, smażymy 2-3 min. mieszając aby obtoczyć je w maśle, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli, zalewamy 1 szkl. wody lub wywaru jarzynowego i dusimy aż warzywa będą prawie miękkie, ok. 10 min.. Następnie dolewamy jeszcze ok. 2 szkl płynu i dodajemy różyczki brokuła, gotujemy ok. 3-5 min. tylko tyle żeby różyczki zmiękły, ale nie rozgotowały się. Doprawiamy zupę pieprzem i ew. solą, na koniec dodajemy szczypiorek. Podajemy gorącą posypaną pokruszonych serem pleśniowym, który pod wpływem temperatury ładnie się rozpuści i zabieli nam zupę, dodając cudownego smaku i aromatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.11.2012 07:25
pyszne
adam1f 10.05.2012 00:41
dobre
jogobella231
jogobella231 11.02.2012 09:27
pycha
ewaa 26.06.2011 17:16
smaczne
jeta72 05.04.2011 22:10
Fajny kolorek, na pewno pyszna;)
agnieszka189 01.12.2010 11:22
moje smaki
Justyna223 24.09.2010 16:04
kolorek zachęcający.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak