Sposób przygotowania

CIASTO: zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję resztę składników i szybko zagniatam. Wkładam do woreczka i chowam do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowuję na grubość 2-3 mm i wylepiam małe foremki do babeczek. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piekę ok. 10-15 min. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Po upieczeniu odstawiam do ostygnięcia. Zimne wyjmuję z foremek. WYPEŁNIENIE: Gruszki myję, obieram cienko ze skórki, usuwam gniazda nasienne i miąższ kroję w kosteczkę. Skrapiam sokiem z cytryny. Do rondelka wlewam 5-6 łyżek wody i dodaję cukier, gdy się rozpuści dodaję gruszki i gotuję miesząc 2-3 min., zdejmuję z ognia i wsypuję galaretkę - mieszam do całkowitego rozpuszczenia zawartej w niej żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć nakładam po trochu na dno każdej babeczki i odstawiam do całkowitego zastygnięcia. KREM: Zagotowuję 1 szkl. mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzam proszek budyniowy i kakao - dokładnie, żeby nie było grudek! Wlewam to do gotującego mleka i dokładnie mieszając gotuję 2-3 min. Przelewam budyń do miski i odstawiam do wystudzenia przykrywając miskę szczelnie folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch. Bardzo zimną śmietanę ubijam przez 2 min. mikserem na najniższych obrotach, dosypuję śmietan-fix zmieszany z cukrem i dalej ubijam, zwiększając obroty, do pożądanej, sztywnej konsystencji. Zimny budyń rozrabiam mikserem na gładką masę i dodaję ubitą śmietanę, dokładnie mieszam. Przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką o karbowanym otworze wyciskam porcje kremu na babeczki z gruszkami. Posypuję wierzch posypką czekoladową. Odstawiam do lodówki. Podana ilość składników wystarczy na ok. 24 małe babeczki. Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać poporcjowane w zamrażalniku. Same kruche babeczki też można upiec np. kilka dni wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    wyglądają bardzo smakowicie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Wspaniale.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Przepyszne babeczki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    połączenie gruszek i czekolady zawsze jest pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha babeczki
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Wczoraj wieczorem piekłam Twoje babeczki a w niedzielę rano będę je nadziewać.Na urodziny córki jak znalazł.Ciasto póki co fantastyczne,Napiszę,jak smakowały rodzince.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magula

    wyglądają smakowicie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !