Sposób przygotowania

Marchewkę i ziemniaka zalać 2 szkl. wody lub wywaru jarzynowego, dodać masło, troszkę soli i cukru, po ok. 1/3 łyżeczki, dusić 3 min., dodać dynię i dusić jeszcze 5-10 min. aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie całość zmiksować, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać płynu, ale ma być zawiesista i kremowa. Podgrzewamy ją ponownie, doprawiamy łyżeczką gałki muszkatołowej i ew. solą, jeśli trzeba. Różyczki kalafiora blanszujemy we wrzątku 2-3 min. - mają pozostać chrupiące. Na talerze nalewamy zupę, dodajemy kalafiora i oprószamy całość gałką oraz listkami natki. Ja dodaję dużo gałki muszkatołowej i musi być świeżo starta - taka ma cudowny, świeży aromat idealnie współgrający z dynią i marchewką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ślicznie udekorowana - prawie jak torcik :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Cudna!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    pewnie smaczna,ładnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pięknie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pewnie smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    z niecierpliwością czekam na sezon dyniowy :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    ciekawe jak smakuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !