Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z serem i śliwkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki pszennej + 1 szczypta soli 1
g masła 100
łyżki cukru trzcinowego Muscovado do ciasta + 3 łyżki cukru kryształu do masy serowej 2
czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 3
dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President 25
op. cukru wanilinowego 1
płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 2
łyżeczka soku z cytryny 1
śliwek węgierek 15
orzechów laskowych, łuskanych 6
0,5 szkl. wody + 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki cukru + 1 łyżka soku z cytryny na polewę:
jajko 1 do ciasta
żółtko jajek 1 do masy serowej

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z serem i śliwkami

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem. POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 11.03.2012 14:24
super
KAROLINA56
KAROLINA56 02.02.2012 14:49
PYCHA
eli_555 15.09.2011 23:05
pychotki
agnieszka189 28.07.2011 12:37
takie małe dzieła sztuki
Anna169Hosz 25.05.2011 14:57
Bardzo apetyczne.
wiktor188 22.02.2011 16:01
smaczne
Koper 01.01.2011 11:38
Ale śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak