Sposób przygotowania

Jajka ugotować na twardo.Udko, warzywa i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować w 1,5l wody z podanymi przyprawami.Udko wyjąć, oddzielić kości,a mięso zemleć z cebulą.Dodać jajko i kaszę manną.Przyprawić wg uznania i uformować kuleczki. Wrzucić je na gotujący wywar,gotować kilka minut i wyjąć na talerzyk. Do zupy wlać zakwas żuru,dodać 1 łyżkę starkowanego świeżego chrzanu i usmażone na niewielkiej ilości oleju pieczarki, pokrojone w paseczki.Doprawić wg uznania.
Śmietanę Piątnica 18% rozmieszać z łyżeczką mąki i zabielić zupę.Do talerzy włożyć kuleczki, po 1/2 jajka i wlać zupę. Można posypać natką pietruszki.SMACZNEGO

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    uwielbiam żurek!! a takiego zwariowanego chętnie bym spróbowała:)
  • 1
    imgp7894
    Opublikowano

    evita0007

    wow !!! jaki wypasiony,,extraaaaaa :-)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ho,ho,ho to taki bogaty żurek:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Tak to jest żur.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smakowity aż chce się go zrobić .
  • 1
    original
    Opublikowano

    Paulina33

    bardzo lubię żurek :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobra zupa.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !