Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śliwkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10
śliwki suszone kalifornijskie 1/2 kg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1
cukier 10 łyżek
orzechy zmielone 10 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śliwkowy

Śliwki pokroić w paski. Do ubitych białek dodać 10 łyżek cukru, żółtka, bułkę tartą, orzechy, proszek do pieczenia, śliwki. Ciasto podzielić na 2 części i upiec.

Ciasto kokosowe
20 dkg margaryny, 15 dkg cukru pudru, 20 dkg mąki, 4 żółtka, 2 całe jajka, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i utrzeć. Z pozostałych 4 białek ubić pianę dodając 20 dkg cukru, 20 dkg kokosu i wylać na poprzednie ciasto. Razem upiec w lekko nagrzanym piekarniku.

Masa ananasowa
1,2 szkl. kompotu z ananasów, 1 szkl. cukru, 2 łyżki mąki kartoflanej rozmieszać w 1/2 szkl. kompotu, zagotować, ostudzić.
1,5 kostki masła utrzeć z 5 żółtkami, dodać po łyżce kisielu. Na końcu pokrojone ananasy. Poukładać.

Składanie: placek śliwkowy - masa - ciasto kokosowe - masa - placek śliwkowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak