Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bukiet warzyw z orzechami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

niedużego brokuła 1/2
marchewki 2-
dkg fasoli szparagowej (użyłam zielonej, ale może być żółta dla kontrastu) 25
łyżeczki soli 1/2-1
łyżeczki cukru 1/2
czubate łyżki masła 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 2
orzechy 1 szkl. posiekanych niezbyt drobno

Przepis i sposób przygotowania na: Bukiet warzyw z orzechami

Ładnie podane warzywa mogą być nie tylko smacznym dodatkiem do posiłku, ale także ozdobą stołu.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy orzechy i prażymy potrząsając 2-3 min., zsypujemy na talerzyk a na patelnię wsypujemy bułkę tartą, rumienimy, dodajemy masło i mieszając z bułką rozpuszczamy je. Wszystkie warzywa myjemy, osączamy. Marchew trzeba oskrobać. Kroimy ją w bardzo grube, ukośne plastry albo wzdłuż na ćwiartki Ja wycięłam świderki, ale do tego trzeba mieć specjalne \"urządzenie\". Kalafiora i brokuła dzielimy na mniejsze części usuwając grube, zdrewniałe łodygi. Warzywa najlepiej ugotować na parze a jeśli nie mamy parowaru albo specjalnej wkładki do garnka to możemy poradzić sobie inaczej. Potrzebny nam będzie dość duży i szeroki garnek z dobrze przylegającą pokrywką. Nalewamy do niego wody, tak na 2 cm i zagotowujemy. Najpierw wkładamy marchew i gotujemy (po przykryciem!) 1-2 min., następnie dokładamy kalafiora i gotujemy następne 1-2 min..Po tym czasie sprawdzamy marchewkę bo jeśli pocięliśmy ją w cieńsze kawałki to będzie już gotowa - wtedy ją wyjmujemy. Sprawdzamy też poziom wody, jeśli trzeba troszkę dolewamy. Jeśli marchewka jest twarda dokładamy brokuły i fasolkę, i gotujemy ok. 3-4 min..Na chwilę przed wyjęciem warzywa oprószamy solą i odrobiną cukru. Czas gotowania może być nieco dłuższy - to zależy od wielkości kawałków warzyw. Ja sprawdzam czy są ugotowane drewnianą szpadką. Po ugotowaniu warzywa wyjmujemy i układamy na półmisku. Polewamy masłem z bułką tartą i posypujemy orzechami. Podajemy jako jarzynę do mięs albo samodzielne danie na lunch czy kolację.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 19.05.2012 22:16
ekstra!
Miki 10.05.2012 17:46
super
Agnik 20.11.2011 16:16
mniam
eli_555 06.12.2010 22:31
pycha
Marcela 22.09.2010 20:01
mmm. czegoś takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak