Sposób przygotowania

Rodzynki umieścić w szklanym naczyniu, zalać rumem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 4 godziny.

Mąkę przesiać do misy. Dodać cukier, szczyptę soli, pokruszone drożdże, jogurt waniliowy, jajka oraz żółtka. Wymieszać wszystkie składniki i na samym końcu dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodać osączone rodzynki oraz czekoladę pokrojoną w wiórki. Ponownie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto przełożyć do okrągłej formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić na pół godziny. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 30 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Znakomite.
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    wypieki drożdżowe należą do moich ulubionych:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetne ciasto!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    drożdżowe z czekolada i rodzynkami - pycha:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !