Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowa babka w czekoladzie

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 30 dag
cukru kryształu 15 dag
śmietany 30% 300 ml
drożdży świeżych 3 dag
masła 5 dag
mrozonych wiśni 5 dag
gorzkiej czekolady. 10 dag
żółtko jajek 3
soli szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowa babka w czekoladzie

Połowę śmietany lekko podgrzać. Dodać do niej pokruszone drożdże, 5 dag cukru oraz 5 dag maki. Starannie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z 5 dag cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Zamrożone wiśnie pokroić na mniejsze części. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobić. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić, aby wyrosło.

Ciasto wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Upieczoną i ostudzoną babkę polać przygotowaną polewą (150 ml śmietany, gorzką czekoladę oraz 5 dag cukru zagotować, a następnie przestudzić).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia8585 08.10.2012 15:37
wypróbowuje na święta napewno
Misiek1 27.06.2011 10:31
Pychota!
cukiereczek 26.06.2011 13:21
super
Marzena40 20.06.2011 07:34
pychaaaaaa
Nina7 15.04.2011 08:47
Ja również kawałek poproszę:)
Gosia40 13.04.2011 06:53
wygląda znakomicie:)
aguus 12.04.2011 07:59
czekolada, wiśnie ... - pyszności:)
irenka 11.04.2011 21:29
aż ślinka cieknie,zjadłabym kawałek
Dorota76 09.04.2011 22:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak