Sposób przygotowania

Połowę śmietany lekko podgrzać. Dodać do niej pokruszone drożdże, 5 dag cukru oraz 5 dag maki. Starannie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać do misy. Dodać sól, wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z 5 dag cukru. Wyrobić gładkie ciasto. Na samym końcu połączyć z roztopionym masłem. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Zamrożone wiśnie pokroić na mniejsze części. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobić. Przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przykryć i odstawić, aby wyrosło.

Ciasto wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 25 minut. Ostudzić.

Upieczoną i ostudzoną babkę polać przygotowaną polewą (150 ml śmietany, gorzką czekoladę oraz 5 dag cukru zagotować, a następnie przestudzić).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    aż ślinka cieknie,zjadłabym kawałek
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    czekolada, wiśnie ... - pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    wygląda znakomicie:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Ja również kawałek poproszę:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    pychaaaaaa
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Pychota!
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia8585

    wypróbowuje na święta napewno

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !