Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedelki z węgierkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

duży, ugotowany ziemniak 1
jajko 2
szkl. mąki pszennej (może trochę więcej - zależy od wilgotności sera) 2
kg małych śliwek, węgierek 1/2
łuskanych orzechów laskowych, tyle sztuk ile śliwek 20-25
Bułka tarta klasyczna Prymat 2
g masła 50
ser biały twarogowy 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedelki z węgierkami

Czas na knedelki ze śliwkami - każdy z Was ma pewnie swoją wypróbowaną recepturę, ja robię ciasto z białym serem...

Śliwki naciąć wzdłuż, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym orzeszku. Twaróg i ziemniaka zmielić albo przecisnąć przez praskę, dodać jajka i wyrabiając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ma być gęste, zwarte, ale plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe lub owalne knedelki. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min. od wypłynięcia - czas zależy od wielkości. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, wykładamy na talerze. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy bułkę tartą i rumienimy ją lekko, dodajemy masło a kiedy się roztopi mieszanką polewamy knedle. Posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy, oczywiście, polać knedle śmietaną z cukrem, jeśli ktoś tak woli.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 28.07.2011 22:26
Robię podobne-pycha :)
Goya 08.03.2011 21:21
Ładnie
jolaxa1 09.02.2011 22:25
świetne
ben-ka 09.10.2010 09:56
Ależ to pyszne,a jak ładnie zrobione fotki:)
eli_555 28.09.2010 23:57
pycha
Malinka 04.08.2010 20:09
Teraz tylko czekać, aż węgierki pokażą się w sklepach:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak