Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z dyni

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewka 1
łyżki łuskanych pestek dyni 2
łyżka ziarenek sezamu 1
z 1 dużej cytryny sok
łyżki cukru 1/2
jabłko 1 czerwone
dynia 25 kawałek (odmiana o ciemnopomarań

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z dyni

Taka surówka jest bardzo dobra dla naszej cery - dynia i marchewka zawierają m.in. dużo karotenu więc jedząc je często poprawimy koloryt skóry.

Dynię obieramy cienko ze skórki i usuwamy watowaty środek z pestkami. Ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej razem z oskrobaną marchewką. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, kroimy w słupki. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało i dodajemy do startych warzyw. Mieszamy, dodajemy olej i cukier, ponownie mieszamy. Na suchej patelni prażymy przez kilka chwil pestki dyni i sezam, a kiedy się lekko zrumienią, połowę dodajemy do surówki, mieszamy. Resztą ziaren posypujemy surówkę przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 19.04.2011 20:12
Oj ale kusząca ta sałatka i jaka kolorowa~~
Koper 20.01.2011 10:58
pyszne
kasiurek 02.08.2010 14:43
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak