Sposób przygotowania

Pasek udźca rozkładamy , ewentualnie nacinamy tak, aby taki pasek powstał. Następnie wewnętrzną cześć smarujemy oliwą wymieszaną z solą i posypujemy lekko potłuczonym w moździerzu pieprzem. Układamy plasterki czosnku, słupki marchwi i udziec zwijamy w rulonik. W razie potrzeby obwiązujemy nitką. Zewnętrzną cześć smarujemy solą i papryką i odkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Potem mięso wkładamy do rękawa i do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 45 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 1-1,5h. Na ostatnie 45 minut udziec wyciągamy z rękawa i polewamy od czasu do czasu powstałym sosem. Pod koniec pieczenia można dorzucić lekko gotowane ziemniaczki, aby wspólnie podpiekły się z mięsem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zapomniałem dodać, ze inspiracją do wykorzystani udźca indyczego był przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/120587/pieczony-udziec-z-indyka-.html w księdze ben-ki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    wygląda wspaniale
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    rewelacja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super porcja:)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Super pomysł!!
  • 3
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    smaczne
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Ciekawa propozycja:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    rewelacyjny ten udziec, zrobię taki;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Miód na moje serce:) a Tobie gratuluję! wspaniale wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    przyznam że jeszcze tak świetnie wyglądającego udźca nigdy nie widziałam;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !