Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki zapiekane

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
żółtko jajek z 1 jajka
olej 15 g
żółty ser 150 g
boczek 100 g
Farsz:
ziemniaki 100 g
białko z 1 jajka
cebula 50 g
olej 10 g
sól, pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki zapiekane

mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wlać tyle wrzątku, żeby po wymieszaniu z mąką pozostał niewielki wianuszek suchej mąki. Dodać żółtko, olej i szczyptę soli. Ciasto wyrobić, przykryć naczyniem. Przygotować farsz: cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Ziemniaki ugotować, zemleć w maszynce. Cebulę, ziemniaki, białko i przyprawy dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać farsz i lepić pierożki. Zagotować wodę, posolić, wrzucić do niej pierożki i gotować 3 minuty, po czym wodę odcedzić, a pierożki włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Posypać startym serem, następnie polać stopionym boczkiem i zapiec w gorącym piekarniku przez 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 28.02.2012 20:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak