Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażony karp

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól
odrobina pieprzu
jajko 2
mąki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
smalcu do smażenia 1 łyżka
masła roślinnego 2 łyżki
posiekanej pietruszki 1 łyżka
karp 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: smażony karp

Rybę oczyszczoną pokroić w kształcie dzwonków, oczyścić z ości, posolić i lekko posypać pieprzem. Następnie obtoczyć w mące, rozbitych i wymieszanych widelcem jajkach i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smalec, włożyć kawałki karpia i smażyć z obu stron. Przełożyć do rondla, skropić wodą, przykryć i utrzymywać jeszcze 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podając na każdym kawału położyć trochę masła roztartego z pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak