Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CHŁODNIK OGÓRKOWY

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion cielęcy - -
włoszczyzna 30 dag.
sól - do smaku
koper posiekany - -
szczypior posiekany - -
kwas ogórkowy 250 ml.
cukier - do smaku
woda 1 i 1/2 l.
buraki 30 dag.
mąka 1 łyżka
śmietana 1/2 szkl.
ogórki 30 dag.
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: CHŁODNIK OGÓRKOWY

Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce. Włoszczyznę ugotować na bulionie.

Bulion przecedzić. Dodać buraki, rozprowadzoną mąkę, doprowadzić do wrzenia.

Ogórki pokroić i dodać do bulionu.

Chłodnik przyprawić kwasem ogórkowym, solą, cukrem. Dodać śmietanę.

Jajka obrać, poszatkować i dodać do chłodnika.

Wszystko połączyć z siekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Schłodzić. SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 09.04.2011 12:12
z chłodników - ogórkowy jest moim ulubionym:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak