Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z nóżek wieprzowych

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 2 l
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 ziarenek
nóżki wieprzowe 4 szt
zielony groszek 1/2 szklanki
cebula 1 szt
marchew 3 szt
korzenie pietruszki 3 szt
pietruszka 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
lubczyk kilka gałązek
włoszczyzna suszona 1/2 szklanki
włoszczyzna 1 (świeża)

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z nóżek wieprzowych

Do garnka z zimną wodą wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz nóżki. Gotuj 30 min. Dosyp suszona włoszcczyznę, dodaj marchew, korzeń pietruszki i garść zielonego groszku oraz cebulę. Posól dodaj gałązki lubczyku i łodygi pietruszki związane bawełnianym sznurkiem. Liście pietruszki zostaw do dekoracji. Całość gotuj jeszcze przez 2 godz. Po 30 min. wyjmuj z garnka część warzyw, żeby były jędrne i ładnie wyglądały w galarecie. Po 2 godz. dodaj zmiażdżony czosnek. Zdejmij garnek z ognia, wyciągnij mięso, obierz od kości i odstaw do całkowitego wystygnięcia Pokrój na mniejsze kawałki. Wywar przecedź przez gazę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje dodaj ją do wywaru. W małych miseczkach ułóż mięso, marchew, groszek i listki pietruszki. Całość zalej wywarem, odstaw do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 16.06.2011 16:25
uwielbiam taką
KasiaK90 29.03.2011 21:55
ja też:)
darus 22.08.2010 14:03
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak