Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ślimaki z bakłażanów

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser pecorino starty 75 gram
żółtko jajek 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
oliwa 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
chilli
sól
pieprz
bazylia świeża
bakłażan
bazylia 2 łyżki
ser ricotta 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: ślimaki z bakłażanów

Bakłażany myjemy kroimy wzdłuż na cienkie plasterki,rozkładamy na płaskim talerzu i posypujemy solą,odstawiamy na 30 min.Oba rodzaje sera mieszamy z żółtkiem gałką muszkatołową i bazylią,odstawiamy w chłodne miejsce na 45 min.Plasterki bakłażana wkładamy do sita i płuczemy pod bieżącą wodą ,osączamy i smarujemy oliwą.Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę rozcieramy z solą,pieprzem i chilli.Smarujemy plasterki bakłażana,wkładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i zarumieniamy z obu stron..Plastry smarujemy pastą serową i zwijamy w ślimaki posypując listkami bazyli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 21.01.2012 19:02
ekstra
kate.500 22.10.2011 10:23
pycha
Krystyna32 25.07.2011 07:43
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak