Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z kratką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 240 g
masło 160 g
cukier 80 g
żółtko jajek 3 szt
śmietanka kremowa 100 ml
jaja 4 szt
cukier puder 350 g
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z kratką

Ser łączymy ze śmietaną 30% i mąka ziemniaczaną, dodajemy utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 4 żółtka. Białka z 4 jaj ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy je do sera. ciasto robimy z mąki masła, cukru i 2 żółtek. 2/3 wałkujemy cienko i kładziemy an spodzie blachy - pieczemy 15 min w 200 stopniach mocno po nakłuwane widelcem. Wlewamy masę serową , na wierzchu układamy kratkę z reszty ciasta i smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem, pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Można dodać do ciasta bakalie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 29.12.2016 16:20
Kratka w dawniejszych czasach była podstawa na serniku.
babcia
babcia 18.01.2013 11:13
mój ulubiony serniczek
Kate131 31.05.2011 08:48
pycha
iwa643 22.04.2011 06:44
fajne
ada12302 18.04.2011 23:08
bardzo lubię serniki
novita23 09.04.2011 22:10
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak