Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynki wieprzowej 1,5 kg
białego wytrawnego wina 200 ml
czosnku 3 ząbki
dymki 2 cebule
miodu 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
Kolendra cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka w słodko-kwaśnej marynacie

Przygotować marynatę: w rondlu umieścić białe wytrawne wino, ząbki czosnku pokrojone na plastry, cebulę pokrojoną w piórka, miód, musztardę oraz przyprawy (ziarnka kolendry rozgnieść, a liść laurowy pokruszyć). Zagotować i ostudzić.

Szynkę oczyścić, umyć, osuszyć i umieścić w szklanym naczyniu. Zalać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez 80 minut w temperaturze 180ºC (w początkowej fazie pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową). Tak przygotowana szynka jest idealnym zamiennikiem \"kupnych\" wędlin.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia92wp 26.10.2012 19:09
mniam
IlonaAlbertos 10.04.2012 14:27
Bardzo apetycznie wygląda.
Baska Kaska 31.07.2011 21:10
rewelacja
Misiek1 27.06.2011 10:31
Pewnie by mi smakowała:)
berys18 11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie
berys18 11.05.2011 09:23
wygląda apetycznie
MAR3STA 26.04.2011 18:46
jaka apetyczna;)
pawel6 26.04.2011 13:35
super!
Gosia40 13.04.2011 06:52
Jak dla mnie - idealna kompozycja:)
aguus 12.04.2011 07:56
Lubię taką:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak