Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe batoniki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 1/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
sól 1/2 łyżeczki
masa
żółtko jajek 9 szt
białko 2 szt
cukier 1 szklanka
sok z cytryny 2/3 szklanki
skórka cytrynowa 1/4 szklanki
sól
masło 4 łyzki
śmietana kremówka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe batoniki

Wyrobić ciasto z mąki, cukru pudru, soli i masła. Wyłożyc nim forme i odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto przez około 20 minut
Masa: ubić żółtka i białka razem. Cukier dobrze wymieszać ze skórką cytrynową i szczyptą soli. Dodać do jajek i wymieszać. Następnie dolać sok z cytryny. Przełożyc do garnka, dodać masło i podgrzewać masę na małym ogniu kilka minut nie dopuszczając do zagotowania. Na koniec zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Masę przełożyc na spód zaraz po wyjęciu go z piekarnika. Znów podpiec około 15 minut. Wystudzić i pokroić w kształt batoników. Podawać posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 06.04.2012 19:14
pewnie bardzo smaczne
jolaxa 21.06.2011 20:03
pycha
jolaxa 21.06.2011 20:03
pycha
Edyta38 22.04.2011 13:49
pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak