Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z szafranem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 gram
drożdże 40 gram
mleko letnie 1i1/2 szk
jajko 1 szt
masło 125 gram
szafran sproszkowany 1 łyżeczka
szczypta soli
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z szafranem

Drożdże wymieszać z cukrem w 2/3 szklanki letniego mleka. Z mąki uformować stożek, w środku zrobić zagłębienie i wlać drożdże. Wstępnie wyrobić i odstawić na 30 min. Szafran rozpuścić w odrobinie ciepłej wody i dodać do mąki wraz z jajkiem, solą, masłem i resztą mleka. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 60 min. Ponownie zagnieść ciasto i uformować chleb. Wyłożyć na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Piec ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 18.02.2014 20:32
brzmi super
caralajna 26.09.2013 08:31
smaczny chleb
olkaaa 26.05.2013 12:09
jeszcze nie jadłam
barbara11561 14.09.2012 09:13
ciekawy
Aneta2604 16.08.2012 16:13
super
joanna77 26.06.2012 19:18
super
Dorian 03.02.2012 07:53
super
Magdalena1110 07.09.2011 07:26
musi być dobry
alaaa 17.07.2011 21:00
smak niepowtarzalny,pycha
dorotka0000025 14.06.2011 12:45
brzmi pysznie
Izabela28 13.04.2011 21:42
pyszny ten chleb;)
Ania67 12.04.2011 09:53
ciekawa propozycja
Mariusz10 10.04.2011 23:10
smaczny chlebek!
Kuchareczekjeden 09.04.2011 20:34
bardzo mi się podoba!
AgaS10 09.04.2011 10:03
świetny:)
Dorota59 09.04.2011 09:15
to prawda
MAR3STA 08.04.2011 22:57
własnej roboty pyszny chlebek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak