Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe z borowikami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 500 g
czosnek ząbki 3 sztuki
borowiki 300 g
rozmaryn 3 gałązki
masło 1 łyżka
oliwa 8 łyżka
biały wermut 100 (wytrawny)
sos worcester 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe z borowikami

Mięso umyj, oprósz solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek, sos worcestershire i 4 łyżki oliwy. Odłóż mięso do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej oliwę z marynaty na patelni i smaż polędwiczki z obu stron do momentu, aż będą pięknie zarumienione. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, przelej sos ze smażenia i dolej trochę wody (ok. pół szklanki).

Mięso włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni C ok. 15 min. W międzyczasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę i smaż borowiki. Dodaj masło. Dodaj roztarte igiełki rozmarynu i wermut. Smaż do momentu aż sos będzie dość gęsty i aromatyczny (ok. 15 min.). Posól i popieprz do smaku. Polędwiczki pokrojone w plastry układaj na talerzach na sosie z borowików.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 30.05.2012 21:01
pyszności
Jolanta40 20.11.2011 16:51
jak zwykle piękne i smaczne danie
sloneczko1 07.08.2011 10:52
pycha
polly66 10.07.2011 17:14
apetycznie
kochanyptysiu 04.06.2011 13:56
super
ZEWA 29.05.2011 10:46
ale pyszności
evita0007 22.05.2011 13:12
uwielbiam polędwiczki :-)
Sarenka 20.05.2011 19:02
super
agnieszka214 14.05.2011 17:52
apetycznie wygląda
kate.500 15.04.2011 10:49
wyglądają rewelacyjnie
pawel6 08.04.2011 08:33
muszą smakować wyśmienicie:)
halinka1011 08.04.2011 08:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak