Sposób przygotowania

składniki:
BISZKOPT: 6 jajek
1 czubata szkl. mąki tortowej (szkl. poj.250ml)
1/2 szkl. cukru drobnego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki lodowatej wody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
MASA: 6 żółtek
1/2 szkl. cukru pudru
1 op. 500g serka mascarpone Piątnica
1 op. 200g śmietany 36% Piątnica
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki esencji waniliowej z prawdziwą wanilią
SYROP: 1/2 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
4 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki spirytusu
1/2 łyżeczki olejku do ciast migdałowego
dodatkowo: 2 łyżki kakao naturalnego

sposób przygotowania: CIASTO: Naszykować dużą blachę - wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika - i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru i jeszcze chwilę razem ubijać. W drugiej misce utrzeć żółtka z drobnym cukrem na puch, w trakcie ucierania dodawać po łyżce wody - ważne żeby była bardzo zimna. Dodać białka, lekko przemieszać, dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką zagarniając ciasto od dołu, wylać na blachę. Piec ok. 8-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C. Po wyjęciu wystudzić i pokroić na 4 równe paski.
SYROP: wodę zagotować z cukrem, dodać kawę, wystudzić, do zimnego dolać spirytus i olejek migdałowy. Syropem nasączyć równomiernie paski ciasta za pomocą pędzla.
MASA: żelatynę zalać 6 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzewać i mieszać aż się rozpuści - uwaga! nie wolno zagotować!
Żółtka utrzeć z cukrem na prawie białą, puszystą masę, dodać esencję waniliową. Dodać serek mascarpone, wymieszać, ale nie miksować już! Bardzo zimną śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wmieszać łyżką. Mieszając wlać cienkim strumieniem lekko przestudzoną żelatynę - masa powinna od razu gęstnieć a gdyby tak się nie działo to odstawić ją na kilka minut do lodówki. Lekko tężejącym kremem smarować grubo nasączone paski biszkoptu i nakładać je na siebie. Posmarować także boki ciasta. Wierzch oprószyć przez sitko kakao naturalnym. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin żeby dobrze się schłodził.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    ślicznie wyszedł :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania60

    Super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    świetne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    irenka

    na pewno pyszne
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    pyszniutki musi być!
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Uwielbiam takie pyszności:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    musi być przepyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Przepysznie wygląda!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Oooo, to jest pyszne!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Super przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    wydaje mi się być pyszny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Rogalik

    pyszny
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    super ciacho
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    wygląda apetycznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Katarzyna74

    wygląda apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    kapitalny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    zdeba

    Wygląda pysznie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    rewelacja :))
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    to bardzo smaczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lidzia

    Pyszności.
  • 0
    img_1886-3
    Opublikowano

    KORAL

    Pyyyyycha :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !