Sposób przygotowania

składniki:
CIASTO: 1 i 1/3szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250ml)
100g zimnego masła
1/3 szkl. cukru drobnego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka lodowatej wody
MASA: 1 kg sera białego półtłustego Piątnica
150g masła
2/3 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczowej z syropu
1/3 szkl. suszonej żurawiny
100g śmietany 36% Piątnica
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 puszka 850g brzoskwiń w syropie

sposób przygotowania: CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.

MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie budyń oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.

Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    cudny
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wspaniale wygląda i tak też pewnie smakuje:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    piekąc ten sernik kolejny raz zamiast budyniu dodałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii - wyszło równie dobrze a może nawet lepiej :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dobrze,że mam sernik z rosą:) inaczej lizałabym ekran !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    takiego sernika jeszcze z żurawiną nie próbowałam
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chętnie taki zrobie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    takiego sernika jeszcze z żurawiną nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ale pyszności :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    ekstra
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ekstra, ekstra, ale wyczerpujące komentarze....
  • 0
    original
    Opublikowano

    sara1

    apetycznie i smacznie wygląda ten sernik
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aneta25

    rewelacja
  • 0
    1a
    Opublikowano

    JulkaTomeczek

    Wygląda bardzo apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Smakowicie wygląda Twój serniczek !
  • 0
    original
    Opublikowano

    pestka

    wyglada bardzo smacznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszny sernik

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !