Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab duszony po zbójnicku

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewki 2
cebula 1
sos sojowy jasny 6 łyżek
przyprawa \"danie ze smakiem\" 1 op.
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
śmietana 100 ml
brandy 3 łyżki
wywar jarzynowy 1,5 szklanki
mąka pszenna 6 łyżek
koperek świeży kilka gałązek
olej do smażenia 4 łyżki
schab bez kości 8 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Schab duszony po zbójnicku

Plastrów schabu (ok.1 cm) nie rozbijałam. Skropiłam je w miseczce sosem sojowym i posypałam papryką mieloną oraz połową opakowania mieszanki \"danie ze smakiem\". Naczynie przykryłam i wstawiłam na noc do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa oprószyłam lekko mąką i obsmażyłam na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy mięso się zrumieniło dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Następnie dodałam 3 łyżki brandy i podpaliłam - gdy alkohol się wypalił dolałam 1,5 szkl. wywaru jarzynowego zmieszanego z resztą mieszanki \"danie ze smakiem - zapiekanka ziemniaczana po zbójnicku: i dusiłam całość 10 min. po czym dosypałam marchewki pokrojone w talarko-kwiatki. Dusiłam jeszcze 10 min. aż marchewka zmiękła. Śmietanę 18% roztrzepałam z odrobiną soli, zahartowałam niewielką ilością sosu i wlałam na patelnię. Jeszcze tylko dosypałam posiekany koperek i danie gotowe. Podałam z kładzionymi, ziołowymi kluskami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia90 05.09.2011 20:09
ekstra
Marysia 05.09.2011 19:54
super
Karolina69 05.09.2011 18:05
fajne
Beatris 17.06.2011 08:46
Bardzo jestem ciekawa smaku.
Agnieszka_B 08.04.2011 12:08
Pomysł, który muszę koniecznie wypróbować:)
MAŁGORZATA108 07.04.2011 17:40
Fajny obiadek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak