Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie szwedzkie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 1/2 szklanka
masło 2 łyżki
białe wino 3/4 szklanka
migdały 10 dag
rodzynki 10 dag
sliwki marynowane 10 sztuk
mąka 1 łyżka
cukier
śledzie 1 (w zalewie solnej)

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie szwedzkie

Śledzie namaczamy w mleku, usuwamy ości, spinamy wykałaczką. Układamy w niskiem rondlu, smarujemy masłem, posypujemy posiekanymi migdałami, rodzynkami, połówkami śliwek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy około 10 minut. Z mąki, masła robimy jasną zasmażkę, zaciągamy winem, dodajemy cukier i całością zalewamy śledzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak