Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierożki śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
masło 15 dkg
cukier puder 8 dkg
jajko 2 szt
powidła śliwkowe 20 dkg
orzechy laskowe 5 dkg
cukier luder

Przepis i sposób przygotowania na: pierożki śliwkowe

Mąkę wsypać do miseczki, dodać płatki dobrze schłodzonego mleka, cukier puder i jajko. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Cienko rozwałkować ciasto, wyciąć krążki o średnicy około 8 cm. Roztrzepać drugie jajko, posmarować krążki. Na każdym ułożyć łyżkę powideł i p[osypać odrobiną orzechów. Uformować pierożki. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, posypać resztą orzechów. Piec około 15 minut w temp. 175*C. Podawać oproszone cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zawadka 06.05.2011 11:37
mniamniuśne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak