Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makuszek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 30 dkg
cukier kryształ 1 szkl
masło lub margaryna 15 dkg
jajko 6 szt
grysik 6 łyżek
bakalie 15 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: makuszek

Mak sparzyć, odcedzić i przemleć 2 razy. Tłuszcz, żółtka i cukier utrzeć. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ubić pianę. Proszek do pieczenia zmieszać z grysikiem. Do utartych jaj dodać mak. Jabłka, grysik i pianę, bakalie oraz utarte z makiem żółtko wymieszać starannie. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata72 14.04.2011 08:42
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak