Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos Bolognese do spaghetti

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 250 g
pomidory krojone z puszki 500 g
czosnek ząbki 1 szt
cebula biała 1 szt
seler naciowy do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos Bolognese do spaghetti

Podstawa tego spaghetti nie jest mięso jak by się wydawało, ale marchewka i seler naciowy (łodygi a nie liście). Siekamy to naprawdę drobno, można je miażdzyć blenderem. Na oliwie podsmażamy pokrojona cebule razem z posiekanymi warzywami (najpierw marchew potem dodajemy selera). Gdy zbliża się już do miękkości dodajemy mięso. Podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy pomidorami z kartonu i dusimy jeszcze przez jakieś 10 do 20 minut pod przykryciem. Z przypraw tylko sol, pieprz, czosnek i bazylia. Pod koniec gotowania można dodać odrobinę tartego sera żółtego dla zaostrzenia smaku. Na wierzch można udekorować serem żółtym i posypać bazylią. Makaron gotujemy tradycyjnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 09.03.2014 06:36
to jest danie bardzo smaczne
ben-ka 21.10.2013 19:50
smaczny sosik zrobiłaś.
alaaa 21.02.2013 17:59
na bogato tak lubię
olkaaa 18.12.2012 08:28
bardzo lubię
Katarzyna56 28.04.2012 12:07
PYSZNE
gemini 13.03.2012 09:33
Smaczne
Justyna Jussstiii 06.02.2012 13:20
super
MAŁY 10.06.2011 14:39
bardzo lubię
romanrafal
romanrafal 25.04.2011 08:56
super
kome 10.04.2011 23:14
doskonaly
Misiek1 08.04.2011 11:04
robię podobny sos i jest super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak