Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

buchty drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dkg
drożdże 3 dkg
cukier 5 dkg
jajko 3 szt
mleko
tłuszcz 5 dkg
starta skórka z cutryny
masło do smarowania formy
powidła śliwkowe
dżem

Przepis i sposób przygotowania na: buchty drożdżowe

Podłużna blaszkę wysmarować masłem, mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem. Dodać mąkę, żółtko, cukier, a także tłuszcz i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto i wyrobić małe bułeczki, dodając do środka powidła lub dżem. Piec w gorącym piekarniku około godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak