Sposób przygotowania

Z łyżeczki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Parzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopioną, ostudzoną margarynę. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem, do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 minut w średnio gorącym piekarniku. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !