Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja wuzetka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 sztuka
jajko 4 sztuki
kakao 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 sztuka
wiśniówka 1/2 szklanki
polewa zekoladowa 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Moja wuzetka

Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuszczamy i gotujemy około 2-3 min ma powstać z tego taka czekolada. Po ostudzeniu dodajemy przemiennie żółtka i mąkę wyrabiamy mikserem aż pojawią się pęcherzyki powietrza, pod koniec dodajemy proszek. Następnie delikatnie mieszamy z pianą z białek. Pieczemy 35-40 min w temp 180st.
ostudzone ciasto przecinamy na dwa placki, dolny skrapiamy wiśniówką i wykładamy na wierzch ubitą śmietanę z cukrami i żelatyną, rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (zostawiam niewielką ilość śmietany do dekoracji). Górny placek smarujemy polewą i zanim zastygnie dzielimy na porcje, teraz jak puzzle układamy na śmietanie w całość, dekorujemy i zostawiamy do następnego dnia. Pokrojenie wcześniejsze ciasta z polewą zapobiega rozwalaniu się przy krojeniu końcowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 11:35
wygląda pysznie :)
jozefinach 16.06.2012 10:28
Wygląda znakomicie.
Faustyna 21.07.2011 12:57
Smakowicie wygląda:)
Weronika_eM 18.06.2011 20:21
super przepis
ewelina/bunia 31.05.2011 09:26
pycha
dorotka0000025 04.05.2011 12:28
pyszna
novita23 07.04.2011 21:35
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak