Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet jajeczno-porowy z łososiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 17 szt.
por 1 szt.
natka pietruszki 1 pęczek
szpinak 10-12 liści
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
masło do formy
masło 2 łyżki
łosoś 300 gram
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet jajeczno-porowy z łososiem

Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go w cienkie plasterki. Duś na maśle 3 minuty, aby lekko zmiękł, przestudź. Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz i gdy ostygną zetrzyj na tarce. Natkę opłucz i posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj na jednolitą masę z surowymi jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem i papryką.
Opłukane liście szpinaku blanszuj minutę we wrzątku, osącz. Następnie owiń nimi łososia oprószonego pieprzem. Wysoką formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połową masą, połóż łososia, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piecz 75 minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z ostrym sosem chrzanowym lub żurawinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 12.07.2012 10:08
Apetyczny przepis.
luki1984 01.02.2012 12:04
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak