Sposób przygotowania

Żeberka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużego garnka. Dodać obraną marchew, pietruszkę i pół cebuli. Zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować. Następnie dodać przyprawy: liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu, sól i odrobinę majeranku. Gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjąć żeberka, marchew i pietruszkę.

Na patelni roztopić łyżkę masła. Pozostałą cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. Posypać solą, czarnym pieprzem i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą sok - oprószyć całość mąką. Jeśli soku jest mało, można delikatnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać do wywaru mięsno-warzywnego.

Z przestudzonych żeberek oddzielić mięso od kości, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Warzywa pokroić w plastry.

Do zupy dodać kawałki mięsa, plastry warzyw oraz zakwas. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę posypaną natka pietruszki podawać z makaronem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Wygląda super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Czegos takiego jeszcze nie próbowałam- wygląda zachęcajaco
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    przepysznie wygląda;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Zjadłabym takiej zupy - wygląda super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    smacznie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    super zupa!
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    ładnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    pewnie swietnie smakuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    świetna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !