Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój kopiec kreta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
margaryna 1\\2 kostki
cukier 1\\2 szkl
jajko 2
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 0,5 szkl
kakao 2 łyżki
na krem
śmietana kremowa 30% 0,5 l
śmietan fix 2
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny 1
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Mój kopiec kreta

Na Ciasto : Margarynę , cukier , kakao , wodę umieszczamy w jednym garnku i mieszamy , włączamy gaz i cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy i rozpuści. Po chwili odstawiamy. oddzielamy białka odo żółtek i do tej masy co odstawiliśmy na chwilę dodajemy żółtka , potem mąkę wymieszaną z proszkiem a piane ubitą też dodajemy do ciasta .Przekładamy do wysmarowanej masłem i bułka tartą tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy do pół godziny w 180 st. Po wyjęciu w lekko ostudzonym cieście wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki [powinny mieć grubość 1-1,5 cm]. Wydrążony środek drobno kruszymy i zostawiamy w spokoju. Na Krem : Czekoladę siekamy drobniutko, kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru na sztywno i śmietano fixem , dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.Banany kroimy w dłuż na pół , od razu polewamy je sokiem z cytryny aby nie sczerniały . Kopiec Kreta: Na dnie wydrążonego ciasta układamy połówki bananów , następnie bitą śmietanę , formując kształt kopca . Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta , lekko przyklepując aby nie opadło i całość wstawiamy do lodówki na pare godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 07.10.2013 20:31
uwielbiam ;)
ElizaT 17.04.2011 23:24
fajny jest
iwa643 06.04.2011 07:14
ładny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak