Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica ze szczypiorkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łyżeczka masła 1
czubate łyżeczki posiekanego szczypiorku 2
sól i pieprz mielony do smaku:
jajko 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica ze szczypiorkiem

Ktoś powie - banał! Odpowiem mu, że mam kolegę, którego musiałam któregoś dnia tego najprostszego dania nauczyć.

Jajka myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Zawsze tak robię - ach, te bakterie... Na patelni rozpuszczamy masło uważając aby nie zaczęło się przypalać - ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Jajka kolejno wybijamy do miseczki (może zdarzyć się nieświeże) i przelewamy na patelnię z masłem. Lekko solimy i oprószamy pieprzem, posypujemy połową szczypiorku i smażymy, delikatnie mieszając aż jajka zetną się prawie do takiej konsystencji jaką lubimy - pamiętajmy, że jajka tężeją jeszcze pod wpływem temperatury po zdjęciu z patelni. Wykładamy jajecznicę na talerzyk, posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy z pieczywem. Oczywiście możemy zrobić jajecznicę z większej ilości jajek zwiększając też odpowiednio ilość masła i szczypiorku. Można też, jeśli ktoś lubi, zamiast masła użyć do smażenia smalcu albo zrumienić najpierw na gorącej patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 19.10.2013 13:20
taką pewnie lubi każdy
Anna133 11.05.2012 20:39
zupełnie inny smak :)
angelika14 01.12.2011 14:53
bardzo ciekawy i smakowity przepis, chętnie wypróbowałabym
Agnik 13.06.2011 15:15
mniam
PaniMISIOWA 11.10.2010 11:32
uwielbiam jajecznicę ze szczypiorkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak