Sposób przygotowania

Ktoś powie - banał! Odpowiem mu, że mam kolegę, którego musiałam któregoś dnia tego najprostszego dania nauczyć.

Jajka myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Zawsze tak robię - ach, te bakterie... Na patelni rozpuszczamy masło uważając aby nie zaczęło się przypalać - ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Jajka kolejno wybijamy do miseczki (może zdarzyć się nieświeże) i przelewamy na patelnię z masłem. Lekko solimy i oprószamy pieprzem, posypujemy połową szczypiorku i smażymy, delikatnie mieszając aż jajka zetną się prawie do takiej konsystencji jaką lubimy - pamiętajmy, że jajka tężeją jeszcze pod wpływem temperatury po zdjęciu z patelni. Wykładamy jajecznicę na talerzyk, posypujemy resztą szczypiorku. Podajemy z pieczywem. Oczywiście możemy zrobić jajecznicę z większej ilości jajek zwiększając też odpowiednio ilość masła i szczypiorku. Można też, jeśli ktoś lubi, zamiast masła użyć do smażenia smalcu albo zrumienić najpierw na gorącej patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek.

Komentarze

  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    uwielbiam jajecznicę ze szczypiorkiem
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo ciekawy i smakowity przepis, chętnie wypróbowałabym
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    zupełnie inny smak :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    taką pewnie lubi każdy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !