Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - żytni

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 400 ml
mąka pszenna 500 g
mąka żytnia 150 g
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - żytni

Z podanych składników zagnieść ciasto na gładką konsystencję, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po upływie tego czasu ciasto znów wyrabiamy, wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i znów odkładamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 45 minut.
Gorący chleb wyjmujemy z blaszki i zawijamy w płócienną ściereczkę, by ostygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agataw1990 11.09.2012 17:12
piękny!
kate.500 10.06.2012 14:45
pycha
smakoszek 27.10.2011 08:12
pysznie wygląda
Juleczka20 06.09.2011 21:25
super
Faustyna 01.08.2011 10:24
Mmm pewnie jest bardzo chrupiący! Świetny przepis!
caroline1983 01.08.2011 09:51
uwielbiam taki chleb, jego smak i zapach nie mają sobie równych
Mysiunia 07.04.2011 17:21
ale bym zjadla taki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak