Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na ostro w ananasie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklankapapryczki
papryczka chili 2 sztuki
dymki ze szczypiorkiem 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
sos sojowy 1 łyżka
pasta krewetkowa 1 łyżka
brązowy cukier 1 łyżeczka
listki kolendry/natka
czarny sezam
olej
ananas 2 sztuki
ogórek 1 sztuka
orzechy arachidowe garść posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na ostro w ananasie

Zagotować szklankę wody. Na wrzącą wsypać ryż, zamieszać, zmniejszyć płomień, a pod garnek podłożyć podłożyć płytkę żaroodporną. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie prawie miękki. Garnek z ryżem zwinąć w ręcznik i schować pod koc.
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.08.2011 13:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak