Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chowder z boczkiem i kukurydzą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 1 łyżka
cebula 1 średnia
ziemniaki 45 dag
kukurydza 3/4 puszki
mleko 450 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
rosół z kurczaka 500 ml
boczek 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chowder z boczkiem i kukurydzą

Cebulę i ziemniaki obrać. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć w rondlu na oliwie przez kilka minut. Gdy boczek będzie bardzo tłusty można z oliwy zrezygnować. Odsączyć łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.
Do rondla dodać posiekaną drobno cebulę, delikatnie oprószyć solą i smażyć ok. 2-3 minut, po czym dodać ziemniaki. Smażyć kolejne 2-3 minuty mieszając, dodać kukurydzę i wlać bulion. Zagotować, przykryć i gotować 15 minut.
Trochę mniej niż połowę warzyw zmiksować na puree z częścią zupy (można przestudzić), po czym wlać z powrotem do rondla. Dodać boczek, wlać mleko i zagotować. Doprawić delikatnie solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Chowder podawać posypany natką pietruszki, a jak się zapomni o niej (zdarza mi się to notorycznie) posypać delikatnie pieprzem.
Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 17.05.2011 12:04
I znowu będę miała dobry dzień :).
jolajka 16.05.2011 14:53
wspaniała zupa, warto spróbować i smakować aż do ostatniej łyżki
Koper 03.05.2011 13:05
To ja się pochwalę moim wykonaniem zupy wg tego przepisu, ale najpierw pochwalę sam przepis, bo genialny, zupa wychodzi rewelacyjna, robi się bajeczenie prosto, polecam, polecam :) w mojej kuchni zagościła na stałe :) o natce pietruszki warto pamiętać :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak