Sposób przygotowania

Cebulę i ziemniaki obrać. Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć.
Boczek pokroić w kostkę i smażyć w rondlu na oliwie przez kilka minut. Gdy boczek będzie bardzo tłusty można z oliwy zrezygnować. Odsączyć łyżką cedzakową i przełożyć do miseczki.
Do rondla dodać posiekaną drobno cebulę, delikatnie oprószyć solą i smażyć ok. 2-3 minut, po czym dodać ziemniaki. Smażyć kolejne 2-3 minuty mieszając, dodać kukurydzę i wlać bulion. Zagotować, przykryć i gotować 15 minut.
Trochę mniej niż połowę warzyw zmiksować na puree z częścią zupy (można przestudzić), po czym wlać z powrotem do rondla. Dodać boczek, wlać mleko i zagotować. Doprawić delikatnie solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba. Chowder podawać posypany natką pietruszki, a jak się zapomni o niej (zdarza mi się to notorycznie) posypać delikatnie pieprzem.
Wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    To ja się pochwalę moim wykonaniem zupy wg tego przepisu, ale najpierw pochwalę sam przepis, bo genialny, zupa wychodzi rewelacyjna, robi się bajeczenie prosto, polecam, polecam :) w mojej kuchni zagościła na stałe :) o natce pietruszki warto pamiętać :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    wspaniała zupa, warto spróbować i smakować aż do ostatniej łyżki
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    I znowu będę miała dobry dzień :).

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !